Historie a původ kávy:

S největší pravděpodobností byla káva objevena v Etiopii, kde stále rostou divoké keře kávovníku. Poté se káva rozšířila do Jemenu a Mediny, kde ji přinesli válečníci při vojenských taženích. Kávovník je keř nebo strom, který plodí peckovice, které uzavírá tvrdé semeno – kávové zrno. Jakost kávy závisí na pečlivé sklizni plodů.
cappuccino, pěna, hrnek kávy

Sklizeň a pražení kávy:

V méně rozvinutých zemí se plody z keře kávovníku setřásají přímo na zem nebo na předem rozvinuté plachty. V některých zemích zase plody sbírají sběrači do svých košů, které mají připnuté na svém těle. V arabských zemích nechávají dozrát plody kávovníku na stromech a keřích tak dlouho dokud sami neodpadnou na zem.

Pražení kávy se považuje za jistý druh umění. Toto umění je nejdůležitější fázi při úpravě kávy. Při nesprávném pražení kávy se může i ta nejkvalitnější káva zkazit.

Druhy zrnkových káv:

· Arabica: Zrnková káva Arabica je citlivější na samotné pěstování i přírodní podmínky. Tato káva je určena pro ty, kteří hledají v kávě patřičnou harmonii a jemnost. Tomuto druhu kávy svědčí vyšší nadmořská káva. Arabica obsahuje více kofeinu a její chuť je kyselejší a zemitější. Tento druh kávy je doporučován pro ty, kteří si dopřejí vysoce kvalitní kávu.

· Robusta: Tato káva se spíše pěstuje v nížinách v jižnějších částech zemí. Potřebuje pro své dozrání více tepla. Její chuť je spíše zemitá a pro někoho nepříjemná. Robusta je vhodná pro ty, kteří mají kávu spíše jako každodenní stimulant v podobě kofeinu.
káva, zrnka kávy

Zajímavosti o kávě:

Piccolo a Alžírská káva opravdu neexistují. V kavárnách lze tyto dvě kávy stále objednat, i když s kávou nemá nic společného. Při objednání kávy Piccolo Vám automaticky v kavárně naservírují klasické mále espresso. Alžírská káva existuje pouze jen v České republice.

Pokud pijete 3 a více šálků kávy denně snižujete se riziko onemocnění jater dokonce až o 50%. Káva funguje jako prevence proti rakovině jater.

Nejdražší kávu na světě vyrábějí z trusu. Tento druh kávy se jmenuje Cibetka. Káva v rámci fermentace prochází trávicím traktem a tím získává jedinečnou čokoládovou příchuť.